lørdag den 11. oktober 2008

Avittat / skindbroderi på skindbukserne

Skindbroderierne på skindbukserne og på kamikkerne er et helt kapitel for sig. Du starter naturligvis med at fange en sæl. Skindet tages af sælen og hårene fjernes. Det skal vaskes og tørres et utal af gange inden det til sidst farves med nogle specielle farver. Hvis skindet er behandlet rigtigt, sidder farven bedre på, og farven skal naturligvis dække skindet grundigt. Skindet skæres i millimeter tynde strimler, der syes på med et sting af gangen inden "firkanten" skæres af. Hmmm..det er lidt svært at forklare alene med ord...men skal der for eksempel være mere end en "firkant" syes strimlen med flere sting inden, der skæres af. Hver "firkant" syes med tilsvarende farve. Det er et pillearbejde, et tålmodighedsarbejde og et præcitionsarbejde. Ofte, ligesom med perlekraven, syes der lige ud af det erfarne hoved, uden opskrifter eller anvisninger. Jeg har aldrig, aldrig hørt om nogen, der sad med en skitse eller andet end en idé inde i hovedet og det gør det færdige og meget, meget ofte ekstremt smukke resultat endnu mere fascinerende og imponerende. Skindbroderierne / avittat'-erne på bukserne, er omkranset af kridhvidt fint skind fra det allernederste af forbenene af et hundeskind. Især før i tiden blev alt jo brugt og intet gik til spilde. Det er ikke som i dag, hvor vi bruger og smider væk efter godt-befindende. Det nederste af en hverdags-inderkamik er ofte og næsten altid syet af hundeskind, der har længere hår/pels end sælen, og derfor er varmere end sælskind, men grønlænderdragtens kamik, kan du læse om i et andet indlæg. Nu sidder / står man jo ikke lige og kikker andre mennesker direkte i skødet/skridtet, og man ser meget ofte ikke de små kunstværker, forsiden af et par seeqqineq/ skindbukser faktisk udgør. Skindbroderierne er alle unikke. Kan du se forskel på de enkelte her??? Skindbuksernes bagside er forøvrigt ikke pyntet, men de skal være fyldt godt ud, og må ikke slaske om bagdelen. Bukserne er lavet af spraglet sælskinds-skind og er aldeles uelastiske. Du skal ikke have yo-yo-vægt, hvis du gerne vil kunne passe dine skindbukser / seeqqineq i mange år. De er, som du kan forestille dig, ikke billige og skal holde i årtier. Endnu en grund til at holde sin konfirmationsvægt.

4 kommentarer:

ArnanguaK sagde ...

Aah, nuanneq atuarujoorlugu. Eqqarsamisaarlungaana uanga avittanngikkaluarlunga nuilarmiuliorniarlunga, eqqarsaatigerujooriga qanoq suliarissanerlugit.
Illit nammineq suliarisarpigit?

Dortheivalo sagde ...

Naamik ArnannguaK. Ajoraluartumik kalaallisuuliorsinnaanngilanga. Sapangaaqqerisinnaagaluarpunga, nuersaasinnaavunga annoraaminerlu mersorsinnaavara.. allamik naamik. Sapinngitsut ikiligaluttuinnarunarput, ajoraluartumik.
Qujanaq allakkannut.

Vivian ;o) sagde ...

Taiii avittat kusanat KILUMINIMINI!!! <3

Vivian ;o) sagde ...

Taiiii kiluminiminimini!! Så dygtig vil jeg også gerne blive!! ;)